DokumentarRadioprogram
- oktober 20215 episoder
- Forfatter Karl Ove Knausgård er ute med ny roman. Han snakker om utgivelsen, og romanserien boken er en del av, i samtale med kulturredaktør i Morgenbladet Ane Farsethås. Arrangementet er i regi av Stiftelsen Litteraturhuset.KnausgårdKnausgårdForfatter Karl Ove Knausgård er ute med ny roman. Han snakker om utgivelsen, og romanserien boken er en del av, i samtale med kulturredaktør i Morgenbladet Ane Farsethås. Arrangementet er i regi av Stiftelsen Litteraturhuset.57 min
- Kor stor rolle skal private, kommersielle aktørar spela i velferdsstaten? Dette spørsmålet er eitt av dei som tydelegast markerer skilje mellom høgre- og venstresida i norsk politikk. For høgresida er private tenesteytarar med på å gi valfridom, nyskaping og effektivisering i helsevesenet, barnehagesektoren og andre delar av velferds-Norge. For delar av venstresida er dei derimot «velferdsprofitørar» som tener seg rike på tenester som me alle har rett på, og som me i fellesskap betaler for. Kva vil skje etter valget?Private kommersielle aktørar i velferdsstaten. Bra/dårlig?Private kommersielle aktørar i velferdsstaten. Bra/dårlig?Kor stor rolle skal private, kommersielle aktørar spela i velferdsstaten? Dette spørsmålet er eitt av dei som tydelegast markerer skilje mellom høgre- og venstresida i norsk politikk. For høgresida er private tenesteytarar med på å gi valfridom, nyskaping og effektivisering i helsevesenet, barnehagesektoren og andre delar av velferds-Norge. For delar av venstresida er dei derimot «velferdsprofitørar» som tener seg rike på tenester som me alle har rett på, og som me i fellesskap betaler for. Kva vil skje etter valget?57 min
- På Litteratursymposiet i Odda med temaet ATTRÅ, inviterer Tekstallianse til ein samtale som skal utforske formelle og subjektivt opplevde grenser mellom overgrep, seksuell trakassering, vulgaritet og flørt, og reaksjonar på dette. Med utgangspunkt i eigne bøker, vil forleggar Nils-Øivind Haagensen og psykolog Fanny Duckert i samtale med journalist Jens Kihl freiste synleggjere og diskutere nokre vurderingar vi står overfor i møte med desse tema, og korleis grensene i private og profesjonelle relasjonar vert prega av individuelle og sosiale forhold.Samtale som grenser - trakassering, flørt, rtc, og reaksjonar.Samtale som grenser - trakassering, flørt, rtc, og reaksjonar.På Litteratursymposiet i Odda med temaet ATTRÅ, inviterer Tekstallianse til ein samtale som skal utforske formelle og subjektivt opplevde grenser mellom overgrep, seksuell trakassering, vulgaritet og flørt, og reaksjonar på dette. Med utgangspunkt i eigne bøker, vil forleggar Nils-Øivind Haagensen og psykolog Fanny Duckert i samtale med journalist Jens Kihl freiste synleggjere og diskutere nokre vurderingar vi står overfor i møte med desse tema, og korleis grensene i private og profesjonelle relasjonar vert prega av individuelle og sosiale forhold.53 min
- Klimaendringene er en av de største utfordringene verden står overfor, og kampen for å redde kloden vekker sterke følelser. Så sterke at miljøaktivister defineres som en potensiell sikkerhetstrussel, samtidig som forskere og politikere trues og hetses. Er polarisering prisen vi må betale for å nå klimamålene, og kan det gå så langt at det blir farlig?Miljøaktivisme og klimakamp - trusler og hetsing.Miljøaktivisme og klimakamp - trusler og hetsing.Klimaendringene er en av de største utfordringene verden står overfor, og kampen for å redde kloden vekker sterke følelser. Så sterke at miljøaktivister defineres som en potensiell sikkerhetstrussel, samtidig som forskere og politikere trues og hetses. Er polarisering prisen vi må betale for å nå klimamålene, og kan det gå så langt at det blir farlig?57 min
- Det å spise laks er del av norsk matkultur. Samtidig har kanskje oppdrettslaks blitt kroneksemplet på industrialisert mat og dens mange kontroverser. På 1980-tallet så professor ved daværende professor ved Landbrukshøyskolen i Ås, Harald Skjervold, for seg at bioteknologi kunne skape en raskt voksende, sykdomsresistent laks strømlinjeformet for lønnsom produksjon. Imidlertid møtte disse tidlige forsøkene på genetisk modifisering av laks uventet offentlig motstand. I dag jobber forskerne med en ny form for genetisk redigering av oppdrettslaks med såkalt CRISPR-teknologi for å gjøre den steril. Denne nye genteknologien kan bidra til å løse problemet med at villaks og oppdrettslaks blander seg. Den uttalte motstanden mot CRISPR er til nå mindre enn den har vært mot tradisjonell genmodifisering. Er vi nå klare for en bioteknologisk laks?Er vi nå klare for en bioteknologisk laks?Er vi nå klare for en bioteknologisk laks?Det å spise laks er del av norsk matkultur. Samtidig har kanskje oppdrettslaks blitt kroneksemplet på industrialisert mat og dens mange kontroverser. På 1980-tallet så professor ved daværende professor ved Landbrukshøyskolen i Ås, Harald Skjervold, for seg at bioteknologi kunne skape en raskt voksende, sykdomsresistent laks strømlinjeformet for lønnsom produksjon. Imidlertid møtte disse tidlige forsøkene på genetisk modifisering av laks uventet offentlig motstand. I dag jobber forskerne med en ny form for genetisk redigering av oppdrettslaks med såkalt CRISPR-teknologi for å gjøre den steril. Denne nye genteknologien kan bidra til å løse problemet med at villaks og oppdrettslaks blander seg. Den uttalte motstanden mot CRISPR er til nå mindre enn den har vært mot tradisjonell genmodifisering. Er vi nå klare for en bioteknologisk laks?57 min